Uusimies vapaalla Kohdalle sattuvaa lähikulttuuria Suomen Turusta

Rusketus on halpasäätyistä!

  • Rusketus on halpasäätyistä!

A) Solarium & itseruskettavat voiteet yms. vastaan B) Aurinko, the real thing feat. UV-säteilyn ja ihosyövän riskit sekä ihon vanheneminen. Se on joka tapauksessa saatava, ruskettunut pinta pohjoismaalaiseenkin. Vähintään kesän ajaksi ja miksei keskellä talveakin, jos pääsee lomalle etelään tai käyttää sitä A) vaihtoehtoa.

Kaukana ovat ajat, jolloin kalpeus(lihavuuden ohella...) merkitsi korkeampaa yhteiskuntaluokkaa ja kalvakkaita neitoja ihannoitiin. Sisätöissä, jos töitä edes oli, viettivät aateliset ja yläsäätyiset aikansa ainakin sotien välissä ja varsinkin naiset käyttivät ulkona aurinkovarjoa mm. valkeata ihoaan ylläpitääkseen. Sitä nyt vaan pidettiin kaikin puolin hienona ja kauniina. Jossain vaiheessa muotiin sitten tulivat kaiken maailman tukkijätkät sun muut luonnolliset alkuvoimanpesät ulkotyössä ruskettuneine lihaksineen... viime vuosisadan alun auringonpalvojat ottivat ilmakylpyjä ja tahtoivat takaisin luontoon.

Se kulttuurisidonnaisuudesta, entä estetiikka? Rusketuksessa on kyllä se hyvä puoli että peittää alleen verisuonia ja ihon jos jonkinlaisia epätäydellisyyksiä. Lisäksihän auringosta saa ainakin tarpeellista D-vitamiinia... Eri ihmiset ruskettuvat eri lailla, toisista tulee vähän oranssimpia ja toisista harmaampia, jotkut lähinnä punoittavat. Tämä kylläkin liittyy myös rusketuksen hankintakeinoon. Lopputulos on kuitenkin minusta usein kyseenalainen. Kannattiko? Olisiko niin, että toisille se sopii paremmin kuin toisille. Ja rajansa aina kaikella...

Itse sanoudun irti ruskettuneisuuden ja koko rusketuksen ottamisen ihanteesta. Osan ilmiöstä assosioin myös 80-lukuun ja junttijuppien etelänmatkoihin. Hohtava hammaskuoritettu dollarihymy tökeröllä rusketuksella ei erityisemmin puhuttele, päälle vielä kuntosalilla pumpatut lihakset ja mitävielä. Niinpä niin. Jostain syystä myös satun pitämään kalpeista naisista. Varokaa sitä aurinkoa, menkää varjoon turvaan... Merimiehet ja kaikki muut ulkotyöläiset saavat toki olla ruskeita ja se kuuluu asiaan. Se tuo tiettyä karskiutta.

Loppukevennyksenä todettakoon sentään kaikkien helpotukseksi ettei pienellä päivetyksellä toki heti muutu mauttomaksi ja irvokkaaksi, kaikkea muuta. Eikä sairaalloinen kalpeus kaunista ole.

Se, minkä sävyinen ihminen alunperin on, ei kuulu tämän kirjoituksen ideaan, jos sellaista on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itse koitan mahdollisuuksien mukaan saada pienen rusketuksen jo alkukesällä. Luonnostaan kalpea ihoni saattaa muutoin palaa pelkän kauppamatkan aikana.

En varsinaisesti grillaa itseäni auringossa. Alkuun käytän suojavoiteita ja muutoinkin olen auringossa pieniä aikoja kerrallaan.

En tahdo kuitenkaan koko kesää lotrata litkuja tai kulkea burgha päällä, joten koitan saada sen suojaavan päivetyksen. Liika rusketus kuitenkin vanhentaa, joten rannalla makaavaksi hylkeeksi en ala.